Cine a facut primele carti de tarot

-

Lunetistul care ameninta Greater Washington, DC a plasat o carte de tarot batjocoritoare langa scena impuscaturii cu cuvintele „Draga politist, eu sunt Dumnezeu”. Unde se fac cartile de tarot?

La sfarsitul secolului al XIV-lea sau inceputul secolului al XV-lea, nordul Italiei este locul unde, cel mai probabil, au aparut pentru prima data cartile de tarot. Pachetul Visconti-Sforza, cel mai vechi set care a supravietuit, a fost facut pentru familia ducelui de Milano undeva in jurul anului 1440. Cartile au fost folosite pentru a juca tarocchi, un joc asemanator podului care era atunci destul de popular printre nobilimi si alti pasionati de petrecere a timpului liber. Desenele capricioase de pe carti, de la Nebun pana la moarte, au fost inspirate de personajele costumate care au defilat in paradele de carnaval, potrivit istoricului de tarot Gertrude Moakley.

Cine a dezvoltat carti de tarot?

Lucrurile devin putin mistice in preajma Halloween-ului, cand filmele de groaza sunt difuzate non-stop la televizor, iar curtile vecinilor tai iubitori de vacanta sunt decorate cu decoratiuni grotesti. Am decis sa exploram fundalul cartilor de tarot in cinstea unuia dintre cele mai fermecate anotimpuri ale anului.

Cartile de tarot au fost initial doar un alt joc de carti, unul care semana mult cu podul care se joaca astazi, in ciuda faptului ca acum le legam cu ocultismul. Ca si alte pachete, cele mai vechi carti de tarot cunoscute au aparut in Europa in secolul al XV-lea, cele mai bogate gospodarii din Italia achizitionand cele mai apreciate seturi. A fost costisitor sa comandati ceea ce erau practic zeci de picturi minuscule, deoarece nu exista o tipografie si erau disponibile doar cartonase pictate manual.

Aceste carti de tarot timpurii, cunoscute ca tarocchi in italiana, au inclus costume, atuuri si chiar samburi, la fel ca orice alt pachet.

In timp ce altii au experimentat, utilizarea generala a cartilor de tarot pentru divinatie nu a inceput pana cand francezul Jean-Baptise Alliette a produs prima carte cuprinzatoare despre citirea cartilor de tarot la sfarsitul anilor 1700. Sub pseudonimul Etteilla, si-a publicat propriul pachet impreuna cu un manual de utilizare pentru carti. El a incorporat idei despre astronomie si cele patru elemente pentru a oferi fiecarei carti un scop. El a afirmat ca s-a inspirat in mare masura din Cartea lui Thoth, o lucrare scrisa de Thoth, zeul egiptean al intelepciunii.

El a incorporat idei despre astronomie si cele patru elemente pentru a oferi fiecarei carti un scop.

Etteilla a fost primul care a alocat cartile intr-o anumita secventa si a raspandit, inclusiv o metoda din fata in spate care este inca in uz astazi. El a publicat o editie revizuita a manualului sau in 1791, cand scrierile sale au castigat popularitate, facandu-l primul cititor profesionist de tarot cunoscut.

Urmatoarea schimbare semnificativa a cartilor de tarot a avut loc in 1909. Probabil ati vazut imaginile pentru pachetul Rider-Waite, creat de editorul William Rider si cititorul de tarot AE Waite. Pachetul Rider-Waite, la fel ca Etteilla, a venit cu un manual scris care explica cum sa interpretam cartile si ce inseamna fiecare. Cand cartile din acest pachet au fost aranjate impreuna, scenele complicate au prezentat o naratiune. Deck-ul Rider-Waite a fost actualizat si retiparit in anii 1970, impreuna cu un nou manual de instructiuni al lui Stephen Kaplan, care a dus la cea mai recenta renastere a cartilor de tarot.

Care pachet de tarot este cel mai vechi?

Originea cartilor de joc este necunoscuta, desi au ajuns initial in Europa la sfarsitul secolului al XIV-lea. Cele mai vechi inregistrari, in mare parte despre jocurile de carti interzise, ​​sunt de la Berna in 1367 si par sa se fi raspandit in toata Europa destul de repede. Se stiu putine despre designul si cantitatea acestor carduri; singura informatie semnificativa se gaseste intr-un text scris la Freiburg im Breisgau in 1377 de John de Rheinfelden, care, pe langa alte versiuni, descrie pachetul de baza ca fiind format din cele patru seturi de 13 carti inca in uz, cu curtile fiind in mod obisnuit Regele, Ober si Unter („marsali”), desi doamnele si reginele erau deja binecunoscute in acel moment.

Costumele de bastoane sau cleme, monede, sabii si cupe au fost unul dintre cele mai vechi modele de carti care au aparut. Aceste costume sunt inca prezente in pachetele clasice de carti de joc din Italia, Spania si Portugalia, precum si in cartile de tarot contemporane (oculte), care au aparut initial la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Intre 1440 si 1450, la Milano, Ferrara, Florenta si Bologna, la pachetul conventional de patru costume au fost adaugate atuuri suplimentare cu imagini alegorice, rezultand primele pachete de tarot cunoscute. Cartile suplimentare, cunoscute pur si simplu sub numele de trionfi, au devenit ulterior cunoscute ca „atuse” in engleza. Aceste noi pachete erau cunoscute sub numele de carte da trionfi, carti de triumf si trionfi. Prima relatare inregistrata despre trionfi poate fi descoperita intr-un document al curtii din Florenta din 1440 care se refera la transferul a doua punti catre Sigismondo Pandolfo Malatesta.

Cele aproximativ 15 pachete de tarot Visconti-Sforza care au fost pictate la mijlocul secolului al XV-lea pentru conducatorii Ducatului de Milano sunt cele mai vechi pachete de carti de tarot care au supravietuit. Martiano da Tortona a scris probabil despre un pachet de tarot care lipseste, pe care ducele Filippo Maria Visconti il comandase intre 1418 si 1425, deoarece pictorul pe care il descrie, Michelino da Besozzo, a plecat la Milano in 1418, iar Martiano insusi a murit in 1425. pachet de 60 de carti, dintre care 16 prezentau zei romani si patru costume diferite de pasari. Cele saisprezece carti au fost denumite „atuse”, deoarece Jacopo Antonio Marcello a spus ca ducele acum decedat a creat o noua si magnifica categorie de triumfuri in 1449. Punctele Sola-Busca si Boiardo-Viti din anii 1490 sunt alte doua pachete timpurii. care avea si teme clasice.

Puntea largita Minchiate era folosita in Florenta. Alaturi de imaginile conventionale de tarot, acest pachet de 97 de carti prezinta si semne astrologice, cele patru elemente si alte teme.

Tarotul nu a fost condamnat in mod obisnuit in istoria sa timpurie, in ciuda faptului ca un preot dominican a criticat pacatosenia cartilor intr-o predica din secolul al XV-lea (mai ales din cauza utilizarii lor in jocurile de noroc).

Se spune ca pachetele initiale de carti de tarot au fost putine la numar, deoarece toate erau pictate manual. Tiparnita a fost primul instrument care a facut posibila productia de masa de carti de joc. In timpul razboaielor italiene, tarotul a inceput sa se raspandeasca in afara Italiei, mai intai in Franta si apoi in Elvetia. Tarotul din Marsilia, care are origini milaneze, a fost cel mai folosit pachet de tarot in aceste doua natiuni.

Care carte de tarot este prima?

In majoritatea pachetelor de tarot conventionale, Magicianul (I), denumit uneori Magul sau Jonglerul, este prima carte de atu sau Arcana Majora. In lumea vorbitoare de limba engleza, semnificatia asociata cu divinatia este mult mai cunoscuta. Este folosit atat in ​​joc, cat si in divinatie.

Magicianul, denumit de obicei atouts sau onoruri, este cel mai mic atu in contextul unui joc de carti. Arcanele Majore sunt reinterpretate ca atuurile in mediul ocult, unde li se da o semnificatie ezoterica profunda. In aceasta situatie, Magicianul este considerat a doua carte de arcane majore in general si prima numerotata, succezandu-i Nebunului, care este nenumerata sau marcata cu 0. Ca subiect de studiu ocult, magicianul este vazut ca un semn de putere, potential si fuziunea lumilor materiale cu cele spirituale.

Ce fel de religie sunt cartile de tarot?

Cartile de tarot sunt frecvent citate ca o componenta a gandirii si practicii New Age, impreuna cu astrologia, aspecte ale budismului, paganismului si invataturilor Primelor Natiuni in abordarea eclectica a savantilor a New Age.

Care este povestea de origine a cartilor de tarot?

La sfarsitul secolului al XIV-lea sau inceputul secolului al XV-lea, nordul Italiei este locul unde, cel mai probabil, au aparut pentru prima data cartile de tarot. Puntea Visconti-Sforza, cel mai vechi set care a supravietuit, ar fi fost influentata de personajele costumate care defilau in paradele de carnaval.

Ce carte de tarot este cea mai rara?

Nebunul este de obicei vazut ca o carte din Arcanele Majore atunci cand citeste tarot. Contrar credintei populare, Nebunul nu se incadreaza in nicio categorie in jocurile de carti de tarot. In schimb, Nebunul indeplineste o functie care este diferita atat de cartile de culoare simple, cat si de cartile de atu. Ca rezultat, Fool nu are un numar alocat in majoritatea pachetelor de tarot care au fost create initial pentru a juca jocuri. Desi Waite ii atribuie lui Fool numarul 0, in cartea sa, Foolul este discutat intre Judgment (numarul 20) si The World (numarul 21). Tarocco Piemontese este singurul pachet de joc traditional care il numara pe Fool 0. Incepand cu anii 1930, indexul coltului pentru pachetele Fool in Tarot Nouveau a fost adesea un chefin negru inversat. The Fool este una dintre cele mai scumpe carti din practic toate jocurile de tarot.

Carti de tarot: sunt venerate?

Ceea ce defineste un pachet de tarot este o intrebare frecventa printre cititorii de tarot. Diane Wilkes, un autor de tarot, a inventat o expresie utila pentru a desemna oracolele de carti cu structuri bazate pe tarot, dar aderarea suficient la arhetipurile clasice pentru a nu fi considerate tarot. Ea le numeste „tarocole.

Exista numeroase argumente si puncte de vedere cu privire la existenta unui „Daca exista un tarot autentic, care ar putea fi acesta? Desi exista variatii semnificative intre cele trei traditii principale de tarot Crowley-Harris-Thoth, Rider-Waite-Smith si Tarot de Marseilles, ideea fundamentala a fiecarui arhetip este destul de asemanatoare.

In schimb, multi creatori si scriitori contemporani de pachete dau cartilor Arcane majore nume noi. Lanturile sau materialismul se transforma in Diavol. Judecata se dezvolta „Renasterea. Moartea se transforma in „Tranzitie” sau „Eliberare”. Turnul transforma „Experienta in viata. Ierofantul se schimba in „Credinta.

Unii designeri de punti ar putea alege sa inlocuiasca expresii care nu sunt utilizate in mod obisnuit, cum ar fi „cu cele care sunt hierofante. Aceasta mi se pare a fi o „degradare nejustificata a tarotului. Un cititor de tarot incepator nu ar trebui sa-i fie greu sa inteleaga cateva cuvinte noi.

Mai multi constructori de punti cred ca „imaginile mai intunecate sunt mai blande. Ar putea dori sa atraga consumatorii si cititorii de tarot care ar prefera sa nu vada imagini sumbre sau sa auda fraze precum „moarte.

Cred ca ambele intrebari pot avea doar raspunsuri subiective. Cititorii de tarot vor diferi in punctele lor de vedere. Poate ca ceea ce ne califica sa pretindem un astfel de titlu este sa avem suficiente cunostinte de tarot pentru a ne stabili o opinie „expert in tarot.

Titlurile traditionale si cartile mai intunecate ma atrag. Cand intalnesc un pachet de tarot care pare diluat sau se abate evident de la arhetipurile consacrate, ma stramb putin.

Cu toate acestea, nu cred ca astfel de pachete sunt daunatoare tarotului in ansamblu. Daca incep cu un pachet netraditional, ma tem ca noii cititori ar putea dezvolta un simt distorsionat al tarotului. Cu toate acestea, cred ca pachetele netraditionale ii introduc pe unii oameni la tarot, care altfel ar putea sa nu fie receptivi la carti.

In cele din urma, cred ca fiecare pachet de tarot, chiar si cele care imi displace personal, contribuie la comunitatea noastra si la corpul de cunostinte de tarot.

De fapt, arhetipurile tarotului sunt sacre. Cu toate acestea, atunci cand un artist decide sa le exprime intr-un mod inedit, nu exista niciun rau real. Tarotul va continua sa fie pastrat istoric si autentic atata timp cat exista destui traditionalisti pe glob.

Capacitatea tarotului de a servi ca o sursa constanta si in continua evolutie de inspiratie creativa si spirituala este atestata de faptul ca anumiti indivizi sunt motivati sa produca o noua generatie de arta a tarotului. Unele pachete nu sunt preferatele mele. Sunt cateva punti care nu cred ca sunt bune. Cu toate acestea, nu a putut fi produs niciun pachet care sa nu beneficieze, intr-un fel, de experienta cuiva cu tarot.

Stii cum sa spui „tarot”?

In functie de utilizarea engleza britanica sau engleza americana, pronuntia corecta a „tarot” in engleza se schimba semnificativ. „T” din „tarot” nu este rostit niciodata, in niciun scenariu. Cuvantul „tarot” se pronunta „tah-row” in engleza britanica si „teh-row” in engleza americana.

Pot sa-mi creez propriile carti de tarot?

Cartile de tarot au fost create de multi oameni de-a lungul anilor. Cele care sunt goale si au fost deja taiate si dimensionate pentru dvs. sunt disponibile pentru cumparare. Puteti apoi sa va proiectati propria lucrare de arta pentru a le plasa pe ele. Alternativ, le puteti tipari pe carton sau hartie foto si le puteti taia manual. Actul de a crea in sine este minunat si poate fi un instrument de stimulare a dezvoltarii spirituale. Puteti, pur si simplu, sa incorporati orice hobby-uri sau talente pe care le aveti in opera dvs. de arta, daca le aveti.

Cine a creat cartile de tarot?

AE Waite, un ocultist, si William Rider, un editor, au de obicei credit pentru crearea celui mai cunoscut pachet de tarot, dar o femeie a creat de fapt ilustratiile uimitoare si distinctive care servesc drept simboluri ale cartilor. Middlesex, Anglia a nascut-o pe Pamela Colman Smith in februarie

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories

Recent comments