Mitologia tarot: Originile surprinzatoare ale acestor carti neintelese

-

Imparateasa. Omul spanzurat. Caruta. Hotarare. Cu iconografia lor veche de secole care imbina un amestec de simboluri antice, alegorii religioase si evenimente istorice, cartile de tarot pot parea intentionat opace. Pentru cei din afara si pentru sceptici, practicile oculte precum citirea cartilor au putina relevanta in lumea noastra moderna. Dar o privire mai atenta la aceste capodopere in miniatura dezvaluie ca puterea acestor carti nu este inzestrata dintr-o sursa mistica, ci din capacitatea imaginilor lor mici si statice de a ne lumina cele mai complexe dileme si dorinte.

Spre deosebire de ceea ce ar putea crede cei neinitiati, semnificatia cartilor de divinatie se schimba in timp, modelata de cultura fiecarei epoci si de nevoile utilizatorilor individuali. Acesta este, partial, motivul pentru care aceste pachete pot fi atat de derutante pentru straini, deoarece majoritatea fac referire la alegorii sau evenimente familiare oamenilor cu multe secole in urma. Caitlin Matthews, care preda cursuri de cartomancie sau divinatie cu carti, spune ca inainte de secolul al XVIII-lea, imaginile de pe aceste carti erau accesibile unei populatii mult mai largi. Dar, spre deosebire de aceste deck-uri istorice, Matthews considera ca majoritatea puntilor moderne este mai greu de implicat.

„Fie le ai pe acestea foarte superficiale, fie pe cele exagerat de ezoterice, cu atat de multe semne si simboluri pe ele incat abia le poti deslusi”, spune Matthews. „Mi-am cumparat primul pachet de tarot, care a fost Tarot de Marseille publicat de Grimaud in 1969, si de curand am revenit la el dupa ce nu l-am folosit o perioada.” Probabil ca provine din secolul al XVII-lea, Tarot de Marseille este unul dintre cele mai comune tipuri de pachete de tarot produse vreodata. Puntile din Marsilia au fost in general tiparite cu blocuri de lemn si apoi colorate manual folosind sabloane de baza.

Cu toate acestea, folosirea cartilor pentru ghicirea jucausa se intalneste probabil si mai departe, pana in secolul al XIV-lea, probabil provenind din cartile de joc mameluci aduse in Europa de Vest din Turcia. In anii 1500, aristocratia italiana se bucura de un joc cunoscut sub numele de „tarocchi appropriati”, in care jucatorilor li s-au impartit carti aleatorii si au folosit asocieri tematice cu aceste carti pentru a scrie versuri poetice unul despre celalalt – oarecum asemanator cu popularul joc din copilarie „MASH”. Aceste carti predictive au fost denumite „sorturi”, adica destine sau loturi.

Chiar si cele mai vechi pachete de tarot cunoscute nu au fost concepute avand in vedere misticismul; au fost de fapt menite pentru a juca un joc similar cu bridge-ul modern. Familiile bogate din Italia au comandat pachete scumpe, realizate de artisti, cunoscute sub numele de „carte da trionfi” sau „carti ale triumfului”. Aceste carti erau marcate cu costume de cupe, sabii, monede si bete de polo (in cele din urma schimbate in doage sau baghete) si curti formate dintr-un rege si doi subalterni barbati. Cartile de tarot au incorporat mai tarziu regine, atuuri (cartile salbatice unice pentru tarot) si Nebunul in acest sistem, pentru un pachet complet care insumeaza de obicei 78 de carti. Astazi, cartile de culoare sunt denumite in mod obisnuit Arcane minore, in timp ce cartile de atu sunt cunoscute sub denumirea de Arcane majore.

Designerul grafic si artistul Bill Wolf, al carui interes pentru ilustrarea tarotului dateaza din zilele sale de scoala de arta la Cooper Union din New York, are propriile sale teorii despre inceputul tarotului. Wolf, care nu foloseste carti pentru ghicire, crede ca initial, „sensul imaginilor era paralela cu mecanica jocului. Extragerea aleatorie a cartilor a creat o naratiune noua, unica de fiecare data cand jocul a fost jucat, iar deciziile luate de jucatori au influentat desfasurarea acelei naratiuni.” Imagineaza-ti un joc de carti in stilul tau de aventura.

„Imaginile au fost concepute pentru a reflecta aspecte importante ale lumii reale in care au trait jucatorii, iar simbolismul crestin proeminent din carti este o reflectare evidenta a lumii crestine in care au trait”, adauga el. Pe masura ce utilizarea divinatoare a devenit mai populara, ilustratiile au evoluat pentru a reflecta intentia unui designer specific. „Subiectele au capatat un sens din ce in ce mai ezoteric”, spune Wolf, „dar, in general, au mentinut structura traditionala a tarotului a patru seturi de carti pip [asemanatoare cartilor numerotate dintr-un pachet normal de carti de joc], carti de curte corespunzatoare si atuurile suplimentare, cu un Prost.”

Chiar daca nu sunteti familiarizat cu citirea cartilor de tarot, probabil ca ati vazut unul dintre pachetele comune, cum ar fi faimosul Rider-Waite, care a fost tiparit continuu din 1909. Numit dupa editorul William Rider si popularul mistic AE Waite, care a insarcinat-o pe Pamela Colman Smith sa ilustreze pachetul, Rider-Waite a contribuit la ascensiunea tarotului ocult din secolul al XX-lea, folosit de cititorii mistici.

„Deck-ul Rider-Waite a fost conceput pentru divinatie si a inclus o carte scrisa de Waite in care a explicat o mare parte din semnificatia ezoteric din spatele imaginilor”, spune Wolf. „Oamenii spun ca punctul sau revolutionar de geniu este ca cartile cu pip sunt „ilustrate”, ceea ce inseamna ca Colman Smith a incorporat numarul de semne de costum in mici scene si, atunci cand sunt luate impreuna, spun o poveste in imagini. Acest element narativ puternic ofera cititorilor ceva de care sa se prinda, prin faptul ca este relativ intuitiv sa priviti o combinatie de carti si sa trageti propria poveste din ele.

„Deck-ul a castigat cu adevarat popularitate cand Stuart Kaplan a obtinut drepturile de publicare si si-a dezvoltat un public la inceputul anilor ’70”, spune Wolf. Kaplan a ajutat la reinnoirea interesului pentru citirea cartilor cu cartea sa din 1977, Carti de tarot pentru distractie si ghicire , si de atunci a scris mai multe volume despre tarot.

Desi istorici precum Kaplan si Matthews publica noi informatii despre pachetele de divinatie in fiecare an, exista inca multe gauri in povestea mai larga a cartilor de ghicire. Wolf subliniaza ca cei care folosesc carti pentru divinatie sunt adesea in dezacord cu academicienii care isi cerceteaza trecutul. „Exista o multime de frecari intre istoricii de tarot si cititorii de carti cu privire la originile si scopul cartilor de tarot”, spune Wolf. „Dovezile sugereaza ca au fost inventate pentru jocuri si au evoluat pentru a fi folosite in divinatie la o data mult mai tarziu. Personal, cred ca au fost concepute pentru joc, dar ca designul este putin mai sofisticat decat par sa creada multi istorici de tarot.”

Pana la mijlocul secolului al XVIII-lea, aplicatiile mistice pentru carduri s-au raspandit din Italia in alte parti ale Europei. In Franta, scriitorul Antoine Court de Gebelin a afirmat ca tarotul se bazeaza pe o carte sfanta scrisa de preotii egipteni si adusa in Europa de tiganii din Africa. In realitate, cartile de tarot au precedat prezenta tiganilor in Europa, care de fapt au venit din Asia si nu din Africa. Indiferent de inexactitatile sale, istoria lumii in noua volume a lui Court de Gebelin a fost foarte influenta.

Profesorul si editorul Jean-Baptiste Alliette a scris prima sa carte despre tarot in 1791, numita „Etteilla, ou L’art de lire dans les cartes”, adica „Etteilla sau arta cartilor de citit”. (Alliette a creat acest pseudonim mistic „Etteilla” pur si simplu inversand numele de familie.) Conform scrierilor lui Etteilla, el a invatat mai intai divinatia cu un pachet de 32 de carti conceput pentru un joc numit Piquet, impreuna cu adaugarea cartii sale speciale Etteilla. Acest tip de card este cunoscut sub numele de semnificator si, de obicei, reprezinta persoana care isi citeste averea.

In timp ce tarotul este cel mai cunoscut, este doar un tip de pachet folosit pentru divinatie; altele includ carti de joc obisnuite si asa-numitele pachete oracol, un termen care cuprinde toate celelalte pachete de ghicire distincte de tarotul traditional. Etteilla a trecut in cele din urma la utilizarea unui pachet de tarot traditional, despre care sustinea ca detinea intelepciunea secreta transmisa din Egiptul antic. Premisa lui Etteilla a facut ecou scrierile lui Court de Gebelin, care ar fi recunoscut simbolurile egiptene in ilustratiile de carti de tarot. Desi hieroglifele nu fusesera inca descifrate (Piatra Rosetta a fost redescoperita in 1799), multi intelectuali europeni de la sfarsitul secolului al XVIII-lea credeau ca religia si scrierile Egiptului antic aveau perspective majore asupra existentei umane. Prin legarea imaginilor tarot de misticismul egiptean, ei au oferit cartilor o mai mare credibilitate.

Bazandu-se pe legatura egipteana a lui Court de Gebelin, Etteilla a sustinut ca cartile de tarot isi au originea in legendara Carte a lui Thoth, care se presupune ca a apartinut zeului egiptean al intelepciunii. Potrivit lui Etteilla, cartea a fost gravata de preotii lui Thoth in placi de aur, oferind imaginile pentru primul pachet de tarot. Bazandu-se pe aceste teorii, Etteilla si-a publicat propriul pachet in 1789 – unul dintre primele concepute in mod explicit ca instrument de divinatie si, in cele din urma, denumit tarotul egiptean.

„Etteilla a fost unul dintre oamenii care au facut de fapt divinatia atat de ezoterica”, spune Matthews. „El a creat un pachet care a incorporat toate lucrurile de la Court de Gebelin si cartea sa „Le Monde Primitif” [„Lumea primitiva”], care sugera o origine egipteana pentru tarot si tot felul de lucruri arcane.” Matthews face o distinctie intre interpretarile abstracte ale tarotului si stilul simplu de lectura „cartomantic” care a prosperat in timpul secolelor al XVI-lea si al XVII-lea, inainte de Etteilla.

„Cand obisnuiam sa trimitem telegrame, fiecare cuvant costa bani”, explica Matthews, „deci trebuia sa trimiti foarte putine cuvinte precum „Big baby”. Mama bine. Vino la spital. Si ai intelege esenta. Citesc cardurile intr-un mod foarte asemanator, pornind de la cateva cuvinte cheie generale si dand sens lor completand cuvintele care lipsesc. Acesta nu este stilul de citire a tarotului in care proiectati lucruri, cum ar fi „Vad ca recent ati avut o mare dezamagire. Mercur este in retrograd si da da da.’ O lectura cartomantica este mult mai simpla si mai pragmatica, de exemplu, „Sotia ta va manca rosii si va cadea de pe acoperis si va muri ingrozitor”. Este un mod direct de a citi, un mod de a citi pre-New Age.”

Matthews a scris mai multe carti despre carti divinatorii, iar cea mai recenta ei este The Complete Lenormand Oracle Cards Handbook . Acest pachet de 36 de carti a fost numit dupa celebritatea cititoare de carti Mademoiselle Marie Anne Lenormand, care a fost populara la inceputul secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea, desi pachetele care poarta numele ei nu au fost de fapt produse decat dupa moartea ei. Cele mai vechi pachete din colectia lui Matthews sunt doua punti in stil Lenormand, francezul Daveluy din anii 1860 si vienezul Zauberkarten din 1864, care au fost unele dintre primele punti care au fost ilustrate folosind tehnica cromolitografiei.

Punctele Oracle precum Lenormand tind sa se bazeze pe un limbaj vizual mai direct decat cartile traditionale de tarot. „Tarotul poate vorbi adesea in declaratii ample, atemporale si universale despre locul nostru in lume”, spune Wolf. „Imaginile pachetelor de ghicitoare sunt mai ilustrative si mai putin arhetipale. Imaginile sunt, in general, mai specifice, mai simple si mai putin universale, pastrand conversatia mai directa.”

Spre deosebire de majoritatea pachetelor de oracle, care nu includ carti de pip potrivite, cartile Lenormand prezinta o combinatie unica de imagini numerotate de carti de joc pe deasupra scenelor ilustrate folosite pentru ghicire. „Una dintre cele mai vechi versiuni, numita Jocul Sperantei, a fost facuta de un german pe nume JK Hechtel si a fost pregatita ca un joc de societate”, spune Matthews. „Ati asezat cartile de la 1 la 36, ​​iar scopul jocului a fost sa aruncati zarurile si sa va mutati jetoanele de-a lungul acestuia. Daca ai ajuns la cardul 35, care era cardul de ancorare, atunci esti acasa, in siguranta si uscat. Dar daca ai trecut dincolo de asta, era crucea, care nu era atat de buna. Era ca jocul Snakes and Ladders.” In acest fel, Jocul Sperantei a intrat in traditia din epoca victoriana a jocurilor de societate care a determinat povestea vietii unui jucator bazata pe noroc.

Instructiunile originale ale jocului spuneau ca ar putea fi folosit pentru ghicire, deoarece ilustratia de pe fiecare carte include atat o imagine simbolica, cum ar fi ancora, cat si o carte de joc specifica, cum ar fi noua de pica. „Hechtel trebuie sa fi vazut ca au existat suprapuneri intre ghicirea cu carti de joc, ceea ce, desigur, toata lumea a facut, si jocul lui”, spune Matthews. „Multe alte punti de oracol au aparut cam in acelasi timp la sfarsitul secolului al XVIII-lea si la inceputul secolului al XIX-lea. Au devenit cu adevarat populari dupa razboaiele napoleoniene, cand toata lumea s-a stabilit si a devenit teribil de burghezi.

„Destul de recent, Mary Greer a descoperit ca a existat o sursa anterioara pentru cartile Lenormand”, continua ea. „Exista o punte in Muzeul Britanic numit „Les Amusements des Allemands” („Divertismentul german”). Practic, o firma britanica a creat un pachet de carduri care are imagini si epigrame mici in partea de jos, care spun lucruri precum: „Fii constient, nu cheltuiesti banii neintelept” si asa ceva. Este destul de banal. Dar a venit cu o carte de text care este aproape identica cu instructiunile pentru pachetele ulterioare de carti Lenormand.”

Comparand diverse pachete din diferite perioade de timp, pasionatii de carti de tarot pot identifica evolutia anumitor ilustratii. „De exemplu”, spune Matthews, „versiunea moderna a pustnicului cu lanterna, vei descoperi ca era o clepsidra, iar el era Saturn sau Chronos, pastratorul timpului. Puteti vedea cum se traduce asta cu sensul Tarot Bolognese de intarziere sau blocare. Era timpul sa se miste incet, desi nu prea este folosit ca un sens modern acum.”

Majoritatea cititorilor de carduri recunosc ca asocierile si preconceptiile despre persoana pentru care este citita sunt la fel de importante ca si desenele reale de pe carti: cartile de divinatie ofera o modalitate de a proiecta anumite idei, indiferent daca este subconstient sau nu, si de a juca cu potentiale rezultate pentru importante. decizii. Astfel, la fel ca scenele dintr-o carte ilustrata, cele mai bune ilustratii ofera de obicei viziuni clare asupra subiectilor lor cu o calitate deschisa, ca si cum actiunea se desfasoara in fata ta.

Puntile preferate ale lui Matthews sunt cele cu ilustratii simple, cum ar fi Tarocchino Bolognese de Giuseppe Maria Mitelli, o punte italiana creata candva in jurul anilor 1660. Matthews detine un facsimil al pachetului Mitelli, mai degraba decat un original, ceea ce inseamna ca le poate folosi fara teama de a deteriora o antichitate nepretuita. „Deck-ul care imi place cel mai mult este deck-ul Mertz Lenormand datorita claritatii sale”, spune ea. „Fondul de pe fiecare card este de o culoare cremoasa, velina, asa ca atunci cand le asezi in tablou, poti vedea ilustratiile foarte clar. Sincer, m-am saturat de toate noile taroturi Photoshopped si de arta eleganta, cu lipsa lor totala de orice cadru sau substanta.

„De asemenea, imi place sa citesc cu pachetul Lenormand realizat de Daveluy, care a fost reproiectat frumos de Lauren Forestell, care este specializata in restaurarea pachetelor de facsimil – curatand amestecarea de carti de 200 de ani si durerea umana. Coloratul de pe Daveluy este foarte frumos. Cromolitografia a dat o culoare incredibil de clara tuturor si cred ca a fost probabil la fel de revolutionar precum era Technicolor pe vremea filmelor.”

Ilustratia de pe unele pachete facea dubla sarcina, oferind instrumente divinatorii si cunostinte stiintifice, cum ar fi pachetul Geografia Tarocchi din jurul anului 1725. „Geografia sunt carti extraordinare, aproape ca o mica enciclopedie a lumii, cu imaginile oracolului care se uita in varf, ” spune Matthews. „Partimea reala din care citesti este doar o lungime a unui card de tigara. Deci, de exemplu, spanzuratul isi arata doar picioarele in partea de sus a cardului, in timp ce restul cardului contine informatii despre Africa sau Asia sau alte locuri pe ea.”

In schimb, semnificatiile din alte pachete sunt deosebit de greu de descifrat, cum ar fi infamul tarot Thoth dezvoltat de Aleister Crowley, renumit pentru implicarea sa in diverse culte si experimentarea cu droguri recreative si asa-numita „magie sexuala”. Terminat in 1943, pachetul Thoth a fost ilustrat de Lady Frieda Harris si a incorporat o serie de simboluri oculte si stiintifice, inspirand multe punti moderne. Dupa cum explica Wolf, „odata cu cresterea pietei divinatiei in secolul al XX-lea, s-au luat mai multe libertati, iar imaginile au evoluat in declaratii artistice din ce in ce mai personale, atat ca continut, cat si ca stil de executie”.

Dar, pentru a echilibra astfel de pachete arcane, exista carti divinatorii care ofera putin spatiu pentru interpretare, precum „Le Scarabee d’Or” sau Oracolul Gandacul de Aur, unul dintre cele mai apreciate pachete ale lui Wolf. „Este pur si simplu fantastic de bizar. Exista o fereastra mica in capacul cutiei de carton si cand o scuturati, apare gandacul si arata un numar”, explica el. „Atunci gasesti numarul corespunzator pe un set de carti rotunde, cu un text frumos scris pe ele si iti citesti averea. Nu va puteti imagina stand intr-un salon victorian din Franta, consultand gandacul de aur? Era ca arta performantei.”

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories

Recent comments