De ce tarotul este ridicol la moda printre femei

-

In 2016, Hilary Eastmure nu cauta o schimbare. Avea 27 de ani si se mutase recent in Victoria pentru o slujba in radio, pe care o numeste „prima ei dragoste”. Totul a fost grozav. Dar apoi s-a prezentat o oportunitate: un nou loc de munca, intr-un oras nou, intr-un domeniu nou. Ar insemna sa parasesti mass-media pentru politica federala. „Initial am avut aceasta reactie fizica foarte puternica pe care a trebuit sa o fac si asta mi s-a parut un pic nebunesc”, spune ea. „Nu am putut sa impac ideea.”

Eastmure descarcase o aplicatie numita Galaxy Tarot si o folosea cu dezinvoltura, cunoasterea pachetului ezoteric tragand practic o carte zilnica si citind despre simbolismul ei. A ucis timp inainte de interviul telefonic pentru jobul pe care stia ca nu are sens sa-l doreasca, a deschis aplicatia si a rasturnat un card. Era cel Doi din Pentacle: un portret al unui barbat care danseaza pe picioarele sale, jongland cu doua monede mari in aer, formand un semn de infinit involburat intre ele.

„Totul este despre adaptabilitate, schimbare si miscare agila”, explica ea. „Ceea ce mi-a sarit cu adevarat in evidenta a fost fragmentul de la sfarsitul interpretarii acestei aplicatii care spunea: „Acest card poate va spune sa urmati banii. Este posibil sa fie nevoie sa calatoriti sau chiar sa va mutati casa pentru a profita de oportunitatile materiale.’”

Eastmure a intrat la interviu simtindu-se increzatoare si, cand a primit postul, nu a ezitat sa spuna da. „Cu siguranta a fost nevoie de o miscare agila si de adaptabilitate ca sa functioneze”, spune ea, „dar tocmai mi-am imaginat personajul de pe cartonas jonglandu-si cele doua pentacule si mi-a cam dat increderea de care aveam nevoie.”

***

Ca si alte artefacte woo-woo – diagrame stelare, cristale, rune – cartile de tarot par sa fie peste tot. Ajuta faptul ca cartile sa arate deosebit de frumos cu un filtru Instagram: aproape cinci milioane de postari au fost etichetate cu #tarot. O analiza plaseaza Galaxy Tarot printre cele mai utilizate 100 de aplicatii de stil de viata din Canada (si concureaza intr-o categorie care include Tinder).

Dar fenomenul se extinde dincolo de smartphone-urile noastre: industria serviciilor metafizice, care include citirea tarotului, a fost estimata la 2,2 miliarde USD in 2018. Cartomantia (ghicirea folosind pachete de carti) a intrat in vartejul culturii influentei si, potrivit Goop, #wellness.

Dar nu prea stiu ce fac cu tarotul, adica sunt amator si inteleg doar partial natura propriului meu interes. De fapt, sunt o persoana destul de sceptica – doar aplic acest scepticism atat de larg incat poate arata foarte mult cu credulitatea (are sens; sunt Balanta). Am fost crescut necredincios, cu o neincredere generala in dogma, iar multe din ceea ce trece drept virtuos, rational sau normal mi se pare total banane: capitalism, religie organizata, calatorii aeriene. Intreaba-ma daca „cred” in carti de tarot si iti voi spune, sincer, ca nu stiu ce inseamna asta. In cazul tarotului, cred ca intrebarea mai potrivita nu este atat despre credinta, cat despre obicei: se simte practica semnificativa sau utila? Realizarea ritualului te aduce mai aproape de a fi o versiune mai buna a ta?

***

Tarotul nu a inceput ca un lucru ocult. Cartile pot fi urmarite pana la Italia de la sfarsitul secolului al XIV-lea si un joc asemanator podului numit tarocchi, jucat cu costume de sabii, cupe, monede si bastoane, imagini probabil copiate de la carti de joc care provin de la mameluci (razboinici sclavi arabi). ) si si-au facut drum in Europa prin Turcia. Aristocratia italiana si-ar completa pachetele de baza cu patru costume, comandand artistilor sa creeze seturi suplimentare de carti de „triumf” cu ilustratii alegorice elaborate.

Versiunile acestor pachete au continuat sa fie folosite in jocurile de salon din intreaga Europa (tarocchi in Italia, tarot in Franta, tarock in Germania) pana candva, intre 1750 si 1800, cand ocultistii francezi si-au luat responsabilitatea de a reimagina cartile ca relicve sfinte ale preotilor egipteni. si Cabala, creand primele pachete de tarot concepute mai degraba pentru divinatie decat pentru joaca.

Cand te gandesti la carti de tarot, ceea ce probabil ai in minte este pachetul Rider-Waite-Smith, care a fost publicat in 1910 de misticii anglo, care au fost inspirati de omologii lor anteriori francezi. Cartile sunt impartite in doua sectiuni: cele 56 de carti ale Arcanelor minore in costume de baghete, cupe, pentacule si sabii si cele 22 de Arcane Majore, care includ articole din cultura pop precum Moartea, Roata Norocului si Nebunul. Cartile combina mai multe sisteme de credinta: note de baza ale alegorii medievale italiene si mameluc, o infuzie din Egiptul antic, straturi usoare de greco-roman si celtic, cu o nota de varf cabalistica puternica.

Puterea acestei combinatii de stravechi, modern si fantezist nu consta atat in ​​improbabilele sale origini mistice, cat si in capacitatea sa de a te impodobi cu simboluri elementare: fiecare carte este ca o scena rupta dintr-un basm, cu fragmente de alegorie, istorie, drama si mit. Pagina de cupe merge sa ia un pahar de apa, iar in schimb iese un peste. The Four of Pentacles este un nobil ghemuit pe un tron ​​de monede, strangandu-si averea. Zece de Sabii zace cu fata in jos in noroi, injunghiate in spate. Siluete care tipa sar din Turn in timp ce arde si cade.

Aceste imagini nu sunt tocmai subtile si totusi cartile sunt, de asemenea, pline de referinte si aluzii detaliate, eclectice. Rezultatul este ceva de care ma constrang neputincios: povesti dense si teatrale, dar si sugestive si cu granulatie fina, care cer interpretare. Personajele si povestile din tarot sunt atat familiare, cat si ciudate. Arhetipurile sunt pregatite pentru remixare, iar acum exista literalmente sute de soiuri. Deck-urile clasice au fost reimaginate si actualizate din nou si din nou, aparand cu diferite inflexiuni sociale, politice si pop-culturale. Puteti gasi tarot feminist intersectional, eco-tarot cu flora si fauna si tarot cu The Simpsons , RuPaul’s Drag Race si Game of Thrones .

„Nu cred ca cartile in sine sunt instrumente magice in mod inerent”, spune Liz Worth, un cititor de carduri si astrolog din Toronto. „De-a lungul secolelor, oamenii l-au reinventat ca ceva pe care il putem folosi pentru a gasi raspunsuri, pentru a diviniza, pentru a ne conecta cu un fel de putere superioara sau orice nume doriti sa-i spuneti. Dar tarotul este inca o inventie si putem citi modele si elemente in el in acelasi mod in care le putem citi in orice.”

Worth are peste 30 de ani, articulata si cu picioarele pe pamant, cu tatuaje pe brate si o istorie a publicatiilor care include cateva carti de poezie si o istorie orala a punk-ului din Toronto de la sfarsitul anilor ’70. Ea este, pe scurt, super cool si genul de cititor de care ar putea fi atrasa o noua rasa de tarot. Afacerea ei de cartomancie si astrologie a crescut organic din propria ei explorare spirituala, pe masura ce a urmat cursuri de la cititori mai experimentati si a transformat cartile pentru prieteni. Cand a fost concediata dintr-o slujba de zi in comunicatii in 2015, a profitat de ocazie pentru a-l transforma pe programul ei cu norma intreaga. Minus fragmentele oculte, Worth’s este o poveste din ce in ce mai obisnuita despre nesiguranta locului de munca, agitatie laterala si verva antreprenoriala.

Trecerea la munca intuitiva cu norma intreaga a fost un pariu care a dat roade. „Tarotul are un moment chiar acum”, spune Worth. „Oamenii incep sa realizeze ca tarotul nu este ceea ce credeau ei ca este. Ei vad ca tarotul este de fapt foarte puternic, ca poate fi auto-reflexiv.”

Savannah Olsen, care detine The Good Spirit, un studio de tarot si vitrina din Gastown din Vancouver, calareste valul de tarot. Cand a deschis magazinul in 2016, a vrut sa creeze un spatiu care sa atraga o noua generatie de curiosi mistic. Micul ei butic este aproape ridicol de stilat, ca o tabla Pinterest care prinde viata: un interior alb, care misca retina, tarot si carti de tarot personalizate, carti si arta, cuvintele „All Signs Point to Yes” intampinand clientii in incrustatie aurie pe blond. podele de lemn.

Olsen vede pana la 150 de clienti pe saptamana, majoritatea femei, de toate varstele si estimeaza ca aproximativ 60% sunt nou-nascuti la tarot. „Totul este despre deschiderea acelei usi”, spune ea. „Vad cu adevarat afacerea ca fiind o poarta de acces pentru cineva care poate nu s-a gandit la acea parte spirituala a lor.” Din ce in ce mai mult, vede clienti care folosesc lecturile de tarot nu numai pentru a rezolva unele dintre cele mai mari si mai grele intrebari ale lor, ci si in momente mai mici, „integrandu-le in viata de zi cu zi”.

***

Stabilita in noul ei loc de munca, Eastmure inca isi consulta pachetul virtual, iar The Two of Pentacles a aparut recent din nou. „Nu vad cardul acela foarte des, asa ca sunt atent cand o vad”, spune ea. Inca lucreaza in politica, desi slujba ei este in schimbare dupa alegerile partiale recente. A facut o mica raspandire a tarotului pentru a obtine un pic de claritate si iata ca a fost din nou: acel jongler cu picioarele usoare, invartind acele pentacule de aur, tinandu-le in sus. „Mi-a reamintit cu adevarat de importanta de a ramane agil si de a imbratisa schimbarea”, spune Eastmure. „Am mai facut-o. Pot sa o fac din nou.”

Cand i-am intrebat pe alti cercetatori ce obtin din tarot, am vazut o mare parte din propria mea experienta reflectata inapoi la mine (care, de altfel, este exact ceea ce ar trebui sa faca cartile de tarot in sine: sa fie o oglinda). Oamenii au vorbit despre atractia crearii unui ritual meditativ, despre dorinta de indrumare in luarea deciziilor si, mai ales, despre exercitiul intuitiei.

„Simt ca m-am antrenat sa nu-mi ascult intuitia de-a lungul vietii”, mi-a spus un prieten. „E atat de inviorator sa te reintonezi.” Un altul a spus ca o ajuta sa acceseze „lucruri pe care poate le stiu deja intuitiv, dar care inca nu au ajuns la suprafata creierului meu”.

Ca intuitia este contrapunctul feminin la ratiunea masculina este una dintre multele presupuneri de gen care infunda porii societatii. Si dupa cum merg binare reductive, este de doua ori insidios, pentru ca nu e ca si cum femeile ar fi avut vreodata domnie asupra unei alternative bazate pe sentimente, chiar si a uneia subordonate. Adevarata paguba, pentru toata lumea, este stergerea intuitiei peste tot: minciuna ca sentimentele barbatilor sunt cu adevarat ganduri, iar sentimentele femeilor sunt o prostie.

Daca ai fost socializat sa crezi ca experienta ta nu are cumparaturi, este nevoie de munca pentru a reevalua valoarea a ceea ce stii deja – pentru a invata cum sa te auzi gandind. Acesta este, poate, motivul pentru care poate fi atat personal, cat si politic sa apelezi la ceva la fel de frivol ca cartile de tarot. Intr-un moment cultural pe care ne place sa-l descriem drept „incert”, multi dintre noi suntem consultanti. Utilizatorii de tarot de astazi apeleaza la carti mai putin pentru a prezice viitorul si mai mult pentru a examina prezentul.

„Este un act feminist, cred”, mi-a spus Eastmure despre experienta ei cu tarot. „Doar sa imbratisezi ideea de a avea intelepciune interioara si de a fi capabil sa te folosesti de propria magie ca femeie… ceva despre asta pare subversiv.”

Cand a conceput The Good Spirit, Olsen a avut sentimentul ca tarotul ar putea juca un rol intr-o miscare mai mare – ceva pentru care nu prea avea cuvinte la acea vreme. Ea identifica Marsurile Femeilor din 2017 drept un punct de cotitura pentru ea. „Miezul muncii pe care incerc sa o fac este sa-i fac pe oameni sa fie mai mult in corpul lor si sa-si foloseasca sentimentele si simturile si instinctele pentru a-i ghida. Si asta facem cand citim carti, nu?”

Worth subliniaza in mod similar ca munca intuitiva este o abilitate de incredere in sine: „Tarotul nu este un automat. Nu este un lucru in care putem doar sa tragem cartile si sa obtinem un raspuns pentru tot. Uneori trebuie sa ne amintim ca luarea deciziilor, propria incredere, propriile noastre cunostinte despre ceea ce este mai bine pentru noi – acestea trebuie sa vina de la noi.”

Worth a avut o abordare a cartilor de tarot care a fost cu adevarat surprinzatoare pentru mine, ceva la care nu m-am gandit niciodata: „Scopul tarotului este sa nu folosesti tarotul pentru totdeauna. Ideea este sa-l folosesti putin, pana cand ai invatat ca nu mai ai nevoie de el, pentru ca asta inseamna ca ai invatat sa te asculti pe tine insuti.” Ea spune ca acesta este ceva ce a inceput sa imbratiseze in afacerea ei: incurajarea clientilor sa renunte la ea. „Este vorba despre crearea unui sentiment de imputernicire si independenta in oameni: ajutandu-i sa-si gaseasca drumul inapoi la ei insisi.”

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories

Recent comments