Istoria tarotului din antichitate pana in prezent

-

Tarotul este una dintre cele mai vechi forme de divinatie, cu un istoric destul de ambiguu, cu putine dovezi clare asupra originii acestuia. Primele atestari se pare ca dateaza din Evul Mediu, in spatiul european, cu diferite influente din Elvetia, Italia si Franta.

In orice caz, forma tarotului pe care o cunoastem astazi este destul de diferita de primele tipuri de pachete de carti din secolele trecute. Daca pentru mult timp a fost un joc de carti ca oricare altul, pe parcurs a devenit mai mult decat atat, tarotul fiind considerat o forma mistica, de a transmite mesaje prin interpretarea unor simboluri, cu puternica incarcatura ezoterica.

Primele atestari istorice

Daca este sa privim strict asupra dovezilor scrise, prima atestare a existentei pachetului de carti de tarot este din 1275, in orasul german Augsburg. Detaliile nu sunt extrem de revelatoare, fara sa se precizeze structura si scopul acestui pachet de carti.

Mai multe informatii primim din scrierile calugarului Johannes din Elvetia anului 1377. Vorbeste despre structura cartilor de joc pe patru suite si despre modul oamenii se distrau prin acest joc interactiv. Din pacate, nu avem alte informatii cu privire la momentul in care aceste carti si-au facut aparitia in spatiul elvetian, cine le-a promovat si cu ce scop au fost inventate. Cele mai celebre carti de tarot raman cele de tip Visconti, pictate special pentru o familie de nobili din Italia Evului Mediu. Insa si acestea sunt foarte diferite fata de cartile de tarot de astazi, fiind mai mult carti de joc normale pentru Tarocco, care se mai joaca si in prezent, in unele zone din Italia.

Tarotul ca forma de divinatie

Inaintam in istorie si ajungem in preajma anului 1750 atunci cand tarotul se transforma treptat intr-o forma de divinatie cu puternice implicatii ezoterice. In 1770  Joseph Alliette a publicat o carte “Eteilla” care explica arta cartomantiei, in care este mentionat tarotul.

Cel care a adus in atentia publica posibila origine antica a cartilor de tarot pentru divinatie, a fost Antoine Court de Gebelin. Autorul cartii „Le Monde Primitif” sustine ca arta tarotului este specifica Egiptului Antic si ca aceste carti speciale au fost aduse in Europa de tigani. Insa de aici survin o serie de greseli si neclaritati. Tiganii nu sunt urmasi ai egiptenilor si au ajuns in Europa cu multa dupa jumatatea secolului XV. Totul ramane la statut de presupunere, pentru ca Antoine Court de Gebelin nu avea studii de specialitate in ceea ce priveste cultura popoarelor antice si nu are astfel credibilitate in ceea ce priveste afirmatiile cu privire la origina mistica a tarotului.

Tarotul si caracterul ezoteric

Mai tarziu, dupa 1850, Eliphas Levi este cel care a redefinit in constiinta populara originea tarotului, pastrand caracterul ezoteric, insa cu ramificatii spre lumea ebraica si Cabala. Dupa cum stim si in prezent, avem in pachetul de tarot, 22 arcane majore si 56 arcane minore. Ca si acum, in secolul XIX, atractia o reprezentau arcanele majore, despre care se credea ca sunt incarcate cu vibratii mistice, idee promovata si de Ordinul Hermetic Zorii Aurii, un ordin magic din Anglia anului 1888. In aceasta perioada au aparut imaginile cu diferite personaje si situatii, care interpretate ne pot da indicii si mesaje referitor la problema pe care o avem.

In anii ce au urmat si pana in prezent, tarotul a devenit din ce in ce mai cunoscut si o practica de divinatie apreciata si cautata de oameni din intreaga lume. Acum oricine doreste poate sa aiba acces la cursuri de tarot si ghicit, pentru a descoperi arta intelegerii trecutului, prezentului si viitorului, prin intermediul unor etalari si interpretari specifice. Insa, dupa cum se credea si acum cateva secole, numai unele persoane sunt inzestrate cu adevaratul har al divinatiei si te pot ajuta sincer si cu credinta la rezolvarea problemelor.

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent comments