De unde vin cartile de tarot? Afla acum

-

Cartile de tarot sunt una dintre cele mai cunoscute metode de citire a viitorului. Ele sunt consacrate alaturi de citirea cu bile de cristal si chiromantia, sau citirea palmei, ca una dintre cele mai emblematice metode de ghicire din Occident. Cartile moderne de tarot au 78 de carti impartite in doua grupuri majore numite arcane, adica „secrete”. Exista 22 de carti de arcane majore sau atu si 56 de carti de arcane minore. Acestea sunt apoi impartite in patru costume.

Cele patru culori de carti de tarot sunt cupe, pentacule sau monede, baghete sau doage si sabii. Fiecare costum are patru carti de curte: pagina, cavaler, regina si rege. Fiecare costum contine, de asemenea, o carte as si noua carti pip numerotate de la 2 la 10. 

Pentru oricine joaca jocuri de carti moderne, aceasta configuratie suna destul de familiara. Un pachet de carti impartit in patru culori distincte, fiecare dintre ele avand un as, noua carti numerotate si mai multe carti de fata. In timp ce Paginile nu exista in cartile de joc moderne, regele si regina raman, iar cartea jack moderna ar putea fi inlocuitorul cavalerilor de tarot. Asemanarea dintre pachetul de tarot mistic si pachetul modern de carti de joc nu este surprinzator. Acest lucru se datoreaza faptului ca cartile de tarot au fost folosite initial ca carti de joc. 

La mijlocul secolului al XV-lea, cartile de tarot erau numite trionfi, tarocchi si carti de tarock. Designul cartilor a variat in intreaga Europa, la fel ca si costumele. Cu toate acestea, fiecare pachet avea patru culori compuse din 14 carti. Fiecare culoare continea zece carti pip numerotate de la 10 la unu sau de la 10 la doi, cu un as actionand ca unul. Fiecare dintre cele patru costume continea, de asemenea, patru carti de fata: un rege, o regina, un cavaler si un valet, spargator sau paj. De fapt, cartile moderne de tarot sunt inca folosite ca carti de joc in anumite parti ale Europei pentru a juca jocuri precum tarocchini italian si tarotul francez. In tarile vorbitoare de engleza, totusi, cartile de tarot sunt folosite aproape exclusiv pentru divinatie.

Unii utilizatori moderni de carti de tarot insista ca cartile isi au originea in Egiptul antic sau cu Cabala, o scoala de gandire evreiasca veche, ezoterica, menita sa explice relatia dintre un Ein Sof neschimbat, etern si misterios, sau Infinit, si muritorul si finitul. universul creatiei lui Dumnezeu. In ciuda interesului ocultismului modern si al practicantilor New Age pentru o radacina straveche a cartilor de tarot, nu exista dovezi reale ca cartile de tarot au aparut mai devreme de ultimii ani ai Evului Mediu.

Cel mai vechi set cunoscut de carti de tarot a fost creat in secolul al XIV-lea. Popularitatea jocurilor de carti a crescut dupa ce cartile de joc mameluci au fost aduse in Europa de Vest din Turcia. Primele carti de tarot au fost probabil folosite intr-un joc care a devenit popular in Italia, tarocchi appropriati. In tarocchi appropriati italian, jucatorilor li s-au impartit carti aleatorii. Jucatorii au scris apoi poezii despre carti bazate pe asocierile tematice ale cartilor.

O alta posibila origine a cartilor de tarot a fost sa joace un joc destul de similar cu bridge-ul modern. Familiile italiene bogate le-ar comanda artistilor sa creeze pachete pictate manual numite „carti de triumf” sau „ carte da trionfi ”. Aceste carti erau marcate cu costume de cupe, sabii, monede si bete de polo si aveau o curte formata din trei barbati, dintre care unul era un rege. Punctele ulterioare au incorporat regine, atu sau carti salbatice si Fool pentru a face un pachet de 78 de carti in total. 

Desi poate surprinde oamenii moderni care asociaza cartile de tarot cu divinatia, vrajitoria si ocultismul, cartile de tarot in timpul lor original erau vazute ca fiind saturate de crestinism. Fiecare carte a fost modelata pentru a fi acoperita cu imagini crestine. Acest lucru a inceput sa se schimbe abia dupa ce cartile au devenit din ce in ce mai asociate si folosite pentru divinatie si ghicire.

Asociatiile mistice si magice cu cartile de tarot si-au pus radacini pana la mijlocul secolului al XVIII-lea si s-au raspandit in afara Italiei. Un scriitor francez, Antoine Court de Gebelin, a sustinut ca cartile de tarot se bazeaza pe o carte sfanta scrisa de preotii egipteni antici. Cartile au fost apoi aduse in Europa de tigani. In timp ce acest lucru a dat cu siguranta averilor cartilor de tarot mai multa credibilitate, cartile de tarot preced tiganii din Europa, iar tiganii etnici nu erau deloc din Africa.

Odata cu trecerea timpului, cartile de tarot au devenit din ce in ce mai asociate cu ocultismul, iar cartile de joc moderne cu costume franceze au devenit proeminente in tarile vorbitoare de engleza. Pachetul de 52 de carti cu inimi, diamante, ciomete si pica este, fara indoiala, cel mai apropiat de pachetul original de carti de joc mameluci care a starnit interesul european pentru carti de joc in primul rand. Cu toate acestea, cartile de tarot au continuat sa fie fabricate si folosite. Ele sunt inca folosite ca carti de joc in anumite parti ale Europei si astazi, iar asocierile mistice cu cartile de tarot nu au facut decat sa sporeasca interesul unora pentru ele. Ca atare, cartile de tarot traiesc atat in ​​formele lor originale, cat si in cele mai magice, chiar daca cartile de joc moderne se ridica pentru a le provoca pe ambele fronturi.

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories

Recent comments