9 cele mai vechi pachete de carti de tarot din lume

-

De-a lungul istoriei lor, cartile de tarot au combinat simbolismul astrologic, crestin, evreiesc si pagan, imagini care, de-a lungul timpului, au dat nastere asocierii lor cu misterele oculte.

Originile lor sunt insa mult mai umile: timp de secole, ei au jucat pur si simplu carti.

Jocurile de carti si-au facut incet drum peste Drumul Matasii din China, devenind populare in Europa la sfarsitul secolului al XIII-lea, cand cresterea productiei de hartie si a tiparirii pe lemn le facea relativ usor si ieftin de produs.

Cele mai populare jocuri foloseau un pachet de 56 de carti cu patru culori, nu spre deosebire de cartile de joc de astazi, dar in 1425, un duce italian a comandat un pachet cu 22 de carti „atu” in plus pentru un joc nou numit „tarocchi” si s-a nascut pachetul de tarot.

9. Tarotul Thoth

La aproape 75 de ani de la moartea sa, numele lui Alastair Crowley este inca asociat cu ocultismul. Scriitor prolific, membru al mai multor societati secrete si fondator al propriei sale religii, Crowley a avut o fascinatie de durata pentru tarot. Din 1938 pana in 1942, a colaborat cu artista Lady Freida Harris, care a creat picturi in ulei pentru fiecare carte.

Desi picturile au fost expuse la Londra in 1942, pachetul nu a fost publicat pana in anii 1960 dupa moartea lui Crowley si Harris.

Crowley a facut mai multe modificari la denumirile traditionale ale cartilor. In cadrul cartilor de culoare (arcane minore), el a schimbat Cavalerii in Printi si Pagini in Printese. Printre atuurile (arcane majore), el a schimbat Forta in Lust si Temperance in Arta.

Stiati?

Puntea Thoth are un stil art deco si reflecta miscarile artistice de la inceputul secolului al XX-lea, cum ar fi futurismul, constructivismul si raionismul.


8. Tarotul Rider-Waite

Cunoscut si sub numele de Waite-Smith si Rider-Waite-Smith, acest pachet a fost creat in 1909 si este, fara indoiala, cel mai cunoscut pachet de tarot existent. Bogat colorate si frumos ilustrate cu simbolism generos, cartile au fost publicate de compania Rider si proiectate de Pamela Coleman Smith sub conducerea lui AE Waite.

Waite a fost un francmason care a scris despre un numar mare de practici oculte, cum ar fi divinatia, cabalismul si alchimia.

Spre deosebire de pachetele anterioare, monedele sunt acum pentacule, iar bastoanele sunt denumite baghete.

Stiati?

Rider-Waite a reinviat traditia de a ilustra toate cele 78 de carti; in majoritatea pachetelor de la inceputul secolului al XVI-lea, „cartile pip” (carti de culoare numerotate) sunt reprezentate doar cu simbolurile lor; doar cele 22 de „atuuri” (arcane majore) sunt complet ilustrate.


7. Tarotul Della Rocca-Gumppenberg

Un nou stil de tarot a luat nastere in 1835, cand Ferdinand Gumppenberg, un tipograf german care se mutase la Milano, a comandat un pachet artistului/gravor Carlo Della Rocca. Este posibil ca Gumppenberg sa fi incercat sa popularizeze o versiune mai noua a jocului de tarot cunoscut sub numele de „tarock”, care era atunci popular in Franta.

In acest pachet, Magicianul este infatisat de un cizmar, iar Iubitul este descris ca fiind rupt intre dragostea unei femei si datoria fata de regele sau.

Stiati?

Deoarece gravura pe cupru permitea mai multe detalii decat tiparirea traditionala pe lemn, pachetul a devenit rapid cunoscut sub numele de  i tarocchi sopraffini , tarotul super-fin. Este inca denumit uneori puntea Sopraffino-Gumppenberg.


6. Tarotul Etteilla

Abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea cartile de tarot si-au dobandit asocierea actuala cu ocultismul. Un francez pe nume Jean-Baptiste Alliette (1738-1791), scriind sub numele Etteilla (Alliette scrisa invers), a inceput sa promoveze cartile ca instrumente de divinatie si a publicat un pamflet despre cum sa folosesti cartile pentru a spune averi.

Alliette/Etteilla a fost prima care a atribuit semnificatii specifice fiecarei carti, incorporand credinte despre astronomie si cele patru elemente. Multe dintre metodele sale continua sa fie folosite de practicantii de tarot astazi.

Alliette si-a proiectat propria punte special pentru ghicirea in 1789; cu toate acestea, majoritatea „puntilor Etteilla” dateaza de la sfarsitul anilor 1800.

Stiati?

Insusi Alliette a fost influentat de munca lui Court de Gebelin, care a sustinut ca cartile de tarot provin din Egiptul Antic. Nu exista nicio dovada in acest sens, dar s-a inradacinat in intelegerea noastra a cartilor de tarot si multi oameni inca cred ca au originea in Egiptul antic.


5. Tarotul din Marsilia

Spre deosebire de puntile Visconti sau Sola-Busca, Tarot de Marseille nu este un pachet individual, ci un stil de Tarot care a devenit popular la inceputul anilor 1500 si a oferit baza pentru proiectarea multor punti ulterioare. Se crede ca s-a dezvoltat in Italia in ultima parte a secolului al XV-lea, apoi a migrat in sudul Frantei, dupa ce francezii au cucerit Milano in 1499.

Tarotul de Marsilia revine la un stil anterior, in care cartile „pip” (costum) sunt reprezentate mai degraba prin simboluri decat prin imagini ilustrate. Aceasta traditie se transmite la cartile noastre de joc moderne, in care avem „carti cu chip” si „carti cu numere”.

Stiati?

Costumele Tarotului de Marsilia au devenit cunoscute sub numele lor franceze: bastoane (bastoane), epee (sabii), coupes (cupe) si deniers (monede). De-a lungul timpului, acestea au devenit crose, pica, inimi si diamante ale cartilor noastre de joc moderne.


4. Tarotul Sola Busca

Se stie putin despre originile pachetului Sola Busca, dar este cel mai vechi set complet cunoscut, precum si cel mai vechi in care sunt ilustrate toate „cartile pip”.

A fost creat din gravuri metalice la sfarsitul anilor 1400. Un pachet complet pictat este detinut de Muzeul Brera din Milano, Italia, in timp ce 35 de carti nepictate sunt detinute de diferite muzee din Europa.

In timp ce Sola Busca urmeaza acelasi aspect general al altor pachete de tarot, cu 22 de atuuri si 56 de carti de culoare, este neobisnuit prin faptul ca este ilustrat cu figuri istorice si mitologice din Roma antica.

Stiati?

Pamela Coleman Smith pare sa fi fost influentata de pachetul Sola Busca in special atunci cand a ilustrat pachetul Rider-Waite aproximativ patru secole mai tarziu.


3. Tarotul Carol al VI-lea

Initial se credea ca aceasta punte a fost comandata in 1392 de regele Carol al VI-lea al Frantei, de unde si numele. De fapt, probabil ca a aparut in nordul Italiei aproximativ 100 de ani mai tarziu.

Cartile sunt pictate cu aur; chiar daca nu au fost facuti pentru un rege, au fost cu siguranta facuti pentru un client foarte bogat. Din pacate, au mai ramas doar 17 carti din acest pachet uimitor.

Stiati?

Tarotul Carol al VI-lea este cunoscut si sub denumirea de  Tarotul Estensi si Tarotul Gringonneur.


2. Tarot Visconti

Aceasta punte este similara cu puntea Visconti-Sforza (mai jos) si a fost comandata de aceeasi familie puternica. Cele 69 de carti care au ramas din acest pachet se afla acum in Biblioteca de carti rare si manuscrise Beinecke a Universitatii Yale. 

O caracteristica neobisnuita si fascinanta a acestui pachet este includerea unui cavaler feminin si a unui valet (pagina) in fiecare costum, in plus fata de figurile masculine traditionale. S-a sugerat ca includerea acestor cifre poate insemna ca a fost destinat utilizarii de catre o femeie sau femei de la tribunal.


1. Tarot Visconti-Sforza

Visconto-Sforza sunt cele mai vechi carti de tarot din lume. Din acest pachet frumos au ramas treizeci si cinci de carti, ceea ce este remarcabil cand ne gandim la varsta lor si natura delicata a hartiei pe care au fost pictate. Este cunoscuta ca puntea Visconti-Sforza dupa ducele de Milano, Filippo Visconti, si ginerele sau, Francesco Sforza, care au comandat puntea in 1425.

In timp ce cartile tiparite in lemn existau in acest moment pentru mase, acest set pictat manual a fost atat costisitor, cat si unic.

Share this article

Recent posts

Google search engine

Popular categories

Recent comments